Föregående FotoNästa Bild
 

Köket på Kreta

Måltidens betydelse på Kreta

I västvärlden har fast foods, äta snabbt, på väg eller i bensinstationen blivi en del an många människors vardag. Ett sätt att leva.  Mikrougnsmat och halvfabrikat tar en allt större del av matlagningen. Här på Kreta är ätandet så mycket mer än att bara fylla på energi och komma vidare.

En måltid på Kreta skall ta tid. Ätandet är att vara tillsammans familjen eller vännerna. Samtalet kring bordet skapar gemenskap och samhörighet. Goda ingredienser och goda samtal skapar en måltid på Kreta. Då du besöker oss här nere vill vi gärna att även du upplever detta. Vi kommer att förse er med vällagad och genomtänkt mat, tillagad av vår köksstab och serverad av vår trevliga serveringspersonal. Njut länge så lever du längre! Är det nyckeln till varför man lever så länge på Kreta?

Lite presentation av våra stoltheter;

Olivoljan;

Du befinner dig boende i en olivlund då du bor på Vritomartis. Olivoljan på Kreta är härligt gräsig och lätt grönfärgad. Det torra och tuffa klimatet gör att du får smaka själva livslusten och kraften från olivträden.

Timjan och örter;

Bergen på denna del av Kreta är täckta av timjanbuskar, som påminner om våra ljungbuskar, både till form och storlek. Den vilda timjan som finns här har skapat en fantastisk honungsproduktion. Bikupor ute i bergen och kring byarna skattas och gyllengul, flytande honung med en distinkt och klar smak av timjan och andra örter blir resultatet. Honung på fet yoghurt är ett måste. Du kanske inte smakat Raki smaksatt med timjanhonung? Här är rätta platsen. Mejram, Rosmarin, Oregano och Malotira (bergste) växer vilt här nere och skapar på vårarna en doft av vad den rika vilda naturen har att erbjuda.

Färska frukter och grönsaker;

Likt andra medelhavsländer är just färsk frukt och färska grönsaker nyckelingrediensen i vårt kök. Vritomartis använder sig av lokalt odlade produkter. Detta garanterar både smak, kvalité och så liten miljöpåverkan som möjligt. Vilket avspeglas på våra gästers tallrikar.

Nedan får du en kort beskrivning av ett antal specialiteter som serveras på olika tavernor och som du ibland även finner på våra menyer.

Dakos

Bakverk på kornmjöl olivolja och Krossade/finskurna tomater. Tomaterna på Kreta berättar för var och en hur en tomat skall smaka.

Xinomyzithra

Även detta ett bakverk på korn, toppat med en lättsaltad ”vitost”, strödd med oregano och mättad med olivolja. Det finns många olika sorters ”vtostar” på Kreta och på ostmarknaden i Chania kan du lära känna dessa allra bäst.

Tsigariasto or Sfakiano Giahni

Typisk lantlig rätt bestående av lamm som tillreds med olivolja och lök. Serveras med kokta grönsaker och anses vara en delikatess. Tänk på att styckningen kanske inte är som hemma i Sverige.

Stamnaggathi

Speciella lokala grönsaker som växer i bergen. Kokta serveras de med olivolja och citron. Fräscht och nyttigt.

Pajer;

Du kommer att kunna se olika pajer med olika innehåll över hela Kreta. De skiljer sig från våra svenska pajer på flera sätt. Tjocklek och tillagningssätt är ett par av dessa. På Kreta görs de ofta av en pastaliknade deg som kavlas tunt, steks i panna med ett litet uns av olivolja. Detta skapar en krispig och härlig ”paj”.  Den karaktäristiska pajen med ost och rivna grönsaker kan du äta lite varstans. Du hittar även söta pajer smaksatta med citron, honung, kanel och vanilj. I vår region är ett måste Sfakian paj. En paj med lokala ostar antingen Anthotrio eller Myzithra. Spenatpaj är även mycket populär på denna sida Kreta. Tips. Prova dessa pajer och du får en ny upplevelse av vad paj kan vara!

När du är gäst på Vritomartis naturistanläggning har du möjlighet att smaka på vad det lokala köket har att erbjuda. Smaka och njut, ta god tid på dig så lever du bättre!